Pieczone udka kaczki

Składniki

4 porcje

 

    4 kacze udka

    świeży rozmaryn

    2 ząbki czosnku

    sól i pieprz

    żurawina ze słoiczka (+ trochę świeżej jeśli mamy)

    2 jabłka (odmiany szara reneta, boiken)

    1/2 łyżeczki cynamonu

    1 łyżka masła + 1 łyżeczka miodu

 

Przygotowanie

 

    Udka doprawić solą i pieprzem, dodać obrany i przepołowiony czosnek oraz kilka kawałków gałązek rozmarynu. Ułożyć skórką do góry w naczyniu lub formie do pieczenia, szczelnie przykryć pokrywą lub folią aluminiową i piec przez 70 minut w 180 stopniach C.

    Pod koniec pieczenia zacząć przygotowywać jabłka: przekroić na połówki, obrać, wydrążyć nasiona i ponacinać nożem od wypukłej strony. Posypać cynamonem.

    Zdjąć przykrycie z formy, zlać tłuszcz (można go wykorzystać do smażenia ziemniaków), dodać jabłka (nacięciami do góry). Wsypać świeżą żurawinę świeżą jeśli ją mamy. Udka posmarować masłem roztopionym z miodem i piec przez 20 minut tym razem bez przykrycia. Udekorować świeżym rozmarynem i żurawiną ze słoiczka.

 

Propozycja podania

ziemniaki / kasza bulgur / risotto