Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Składniki

    250 g pieczarek

    500 g mielonego mięsa (np. z indyka lub szynki wieprzowej)

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    1 jajko

    1 łyżka sosu sojowego

    3 łyżki bułki tartej

    1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego

    1/2 łyżeczki papryki w proszku

    mąka pszenna, ziemniaczana, oliwa, sól i pieprz

 

Przygotowanie

 

    Na 2 łyżkach oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i zrumienić. Połowę zeszklonej cebuli dodać do mięsa (można ją zmielić razem z mięsem), resztę pozostawić na patelni.

    Do cebuli na patelni dodać pokrojone na plasterki pieczarki (wcześniej oczyścić je gąbką lub opłukać i osuszyć). Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku i smażyć przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Odstawić.

    Do mięsa z cebulą dodać bułkę tartą, jajko, sos sojowy, sól i pieprz - dokładnie wyrobić. Następnie wilgotnymi dłońmi uformować 18 pulpecików.

    Obtoczyć je delikatnie w mące pszennej i obsmażyć na oliwie (na patelni lub w garnku). Po podsmażeniu wlać do pulpecików gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować 20 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić pulpeciki.

    Dodać podsmażone pieczarki, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Na koniec przesiać przez sitko 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszać i zagotować.

 

Propozycja podania

Podsmażone kluski śląskie oraz fasolka szparagowa lub kiszony ogórek.

Wskazówki

Do sosu można dodać 2 - 3 łyżki śmietanki, jeśli chcemy aby był bardziej kremowy.