Schab w sosie węgierskim

Składniki

4 porcje

 

    600 g schabu, polecam od strony karczku (w plastrach, rozbitego/wystekowanego)

    3 łyżki oliwy

    1 duża cebula

    sól i pieprz

    500 ml gorącego bulionu lub rosołu

    2 łyżki sosu sojowego

    3 łyżeczki słodkiej papryki

    1/2 łyżeczki ostrej papryki

    2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

    2 listki laurowe

    3 ziela angielskie

    1 łyżka koncentratu pomidorowego

    2 łyżki masła

    2 łyżki mąki

 

Przygotowanie

 

    W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pozostałe dwie łyżki oliwy, przesunąć cebulę na bok i włożyć plastry schabu. Obsmażyć na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie doprawić solą i zmielonym pieprzem.

    Wlać gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Doprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 godz. i 20 minut, do miękkości mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.

    Na patelni dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.

 

Propozycja podania

 

    kasza bulgur / kasza gryczana / tłuczone ziemniaki

    brokuł / ogórek kiszony