Schab w sosie węgierskim
Składniki
4 porcje
600 g schabu, polecam od strony karczku (w plastrach, rozbitego/wystekowanego)
3 łyżki oliwy
1 duża cebula
sól i pieprz
500 ml gorącego bulionu lub rosołu
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Przygotowanie
W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pozostałe dwie łyżki oliwy, przesunąć cebulę na bok i włożyć plastry schabu. Obsmażyć na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie doprawić solą i zmielonym pieprzem.
Wlać gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Doprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 godz. i 20 minut, do miękkości mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Na patelni dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.
Propozycja podania
kasza bulgur / kasza gryczana / tłuczone ziemniaki
brokuł / ogórek kiszony